Kaartenmakers
WERELDWIJDE KUNSTENAARS
Raymond-Émile Waydelich | Catch Utrecht

Raymond-Émile Waydelich

Raymond-Émile Waydelich is een Franse schilder, beeldhouwer en actiekunstenaar .

Het uitgebreide oeuvre van Waydelich omvat schilderijen, sculpturen en sculpturen gemaakt van keramiek of brons, assemblages, werken op papier, maar ook openbare kunstevenementen en voorstellingen. De artistieke technieken van zijn kleurrijke, speelse, grappig-bizarre grafische afbeeldingen variëren van tekenen, aquarel, lithografie, etsen, monotype tot het overschilderen van gevonden papieren voorwerpen.

Hij is een van de beroemdste levende kunstenaars in Frankrijk. Zijn werken bevinden zich in talloze openbare en privécollecties over de hele wereld. 

View DetailsView Details
Peter Kitchell | Catch Utrecht

Peter Kitchell

Peter Kitchell gelooft dat "Kleur is als muziek. Een kleur is zinloos op zichzelf, het krijgt zijn betekenis van zijn relatie tot andere kleuren, van het ritme van de structuur."

Als kind van twee architecten, werd Kitchell al vroeg voorbereid om een kunstenaar te zijn. Kitchell volgde kunstlessen voor kinderen in het Museum of Modern Art en The Young Museum en werd blootgesteld aan de moderne abstracte schilderen op de leeftijd van negen jaar. In de late jaren '60 studeerde hij bij Rolf Penn, een voormalige Bauhaus student van Kandinsky en Klee. Tegen 1970 en technisch goed, besloot Peter Kitchell dat hij meer van reizen kon leren dan school en ging op reis naar Europa, Noord- en Centraal Afrika, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten.

Kort daarna ging hij van de musea van Europa naar de ruwe woestijn cultuur van Marokko om door het hele Afrikaanse continent te reizen. Kitchell verfde elke dag, leerde zichzelf aquarel, terwijl hij leefde bij de Berber en Toeareg stammen. Zijn grote aquarellen verwijzen naar de natuur en invloeden van de landschappen en culturen die hij heeft meegemaakt, het licht en de kleur die hij absorbeerde tijdens die reizen.

View DetailsView Details
Andy Warhol | Catch Utrecht

Andy Warhol

Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 – New York, 22 februari 1987) was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd.

Warhol is vooral beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.

View DetailsView Details
Roy Lichtenstein | Catch Utrecht

Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein (New York, 27 oktober 1923 – aldaar, 29 september 1997) was een Amerikaans pop-art kunstenaar. Zijn werken zijn vooral bekend vanwege de aan cartoons herinnerende afbeeldingen met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren. Hij maakte schilderijen, litho's en beelden.
View DetailsView Details
Salvador Dalí | Catch Utrecht

Salvador Dalí

Salvador Dalí was een wereldberoemd Spaanse kunstschilder. Hij beschreef zijn schilderijen als geschilderde droomfoto's, omdat de zeer realistisch geschilderde objecten vaak in geen enkel verband met elkaar lijken te staan. Ook was hij een meester in de techniek van het trompe-l'oeil (gezichtsbedrog) en het spel met perspectief
View DetailsView Details
Pablo Picasso | Catch Utrecht

Pablo Picasso

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (Málaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973) was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. 

Picasso's loopbaan kan worden ingedeeld in verschillende perioden. Samen met Georges Braque ontwikkelde hij in de jaren 1905 - 1915 het kubisme. 

View DetailsView Details